Οι αρνητικές επιπτώσεις των διαταραχών ύπνου



Τα παιδιά που απολαμβάνουν τον ύπνο στην ποσότητα των ωρών που κρίνεται απαραίτητη για την ηλικία τους, όπως καταδεικνύουν οι πρόσφατες έρευνες, έχουν περισσότερες νοητικές δυνατότητες και σημειώνουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις, ενώ δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα συμπεριφοράς. Τι γίνεται όμως, όταν ταλαιπωρούν τα παιδιά διαταραχές στον ύπνο τους; Ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτών των διαταραχών στην ψυχοσωματική τους υγεία;
Τα αρνητικά αποτελέσματα που φέρουν οι διαταραχές ύπνου στα παιδιά είναι τα ακόλουθα:

1.   Διακοπή των βιολογικών ρυθμών και προβλήματα ανάπτυξης του εγκεφάλου (σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του UCL και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Pediatrics»).

2.  Χαμηλές σχολικές επιδόσεις, ιδιαίτερα στα κορίτσια. Σύμφωνα με τη δημοσίευση μιας ερευνητικής ομάδας του University College του Λονδίνου (η οποία περιέχεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Epidemiology and Community Health», ο άτακτος και ελλιπής ύπνος μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη και την «πλαστικότητα» του εγκεφάλου των μικρών παιδιών και πιο συγκεκριμένα των παιδιών ηλικίας τριών ετών, τα οποία παρουσίασαν χειρότερα αποτελέσματα στα τεστ γλώσσας και μαθηματικών. 

3. Προβλήματα συμπεριφοράς σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, όπως υπερδραστηριότητα, έλλειψη συγκέντρωσης, δυσκολίες στη σχέση τους με συνομηλίκους και συναισθηματικού τύπου δυσκολίες. 

4. Μείωση του αμυντικού συστήματος του οργανισμού που απειλείται από τον κίνδυνο λοιμώξεων ή μολύνσεων.

5.  Αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών, λόγω του ελλείμματος συγκέντωσης.
 

Ύπνος & Παιδί Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review