Γιατί το μωρό μου ξυπνάει και κλαίει;

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε γονείς να προβληματίζονται και να ανησυχούν σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο των μωρών τους, ιδίως μετά από τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Σε γενικές γραμμές, οι συνήθεις αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση των διαταραχών στον ύπνο κατά τη βρεφική ηλικία είναι οι ακόλουθες:

1.    Ανεπαρκής αλληλεπίδραση του μωρού με τη μητέρα. Το μωρό νιώθει ανασφάλεια όταν αντιλαμβάνεται ότι η μητέρα του δεν είναι διαθέσιμη για εκείνο όλο το 24ωρο (ιδίως οι μητέρες που βιώνουν επιλόχειο κατάθλιψη). Γι’ αυτό καταλαμβάνεται συχνά από το στρες του αποχωρισμού.

2.    Υπερδιέγερση βρέφους λόγω της αδυναμίας του ατελούς εγκεφάλου του να επεξεργαστεί πληθώρα οπτικών παραστάσεων ή πληροφοριών.

3.    Αίσθημα πείνας ή βρεγμένη / λερωμένη πάνα. Το μωρό ξυπνάει από το βασανιστικό στην ηλικία αυτή αίσθημα της πείνας ή δυσανασχετεί όταν η πάνα του δεν είναι στεγνή και καθαρή.

4.    Κολικοί πόνοι, δυσφορία εξαιτίας της δυσανεξίας στο γάλα ή πόνος στα ούλα από τα πρώτα δοντάκια, τα οποία φύονται γύρω στους 6 πρώτους μήνες της ζωής.

5.    Άπνοια, λόγω της λειτουργικής ανωριμότητας των αναπνευστικών νευρώνων του εγκεφάλου. Παρατηρείται παροδικά στα πρόωρα ή στα νεογέννητα και συνήθως δεν έχει συνέπειες.

6.    Ροχαλητό ή άπνοια: Οφείλεται στα υπερτροφικά «κρεατάκια» και τις υπερτροφικές αμυγδαλές. Η αναπνοή του παιδιού διακόπτεται προσωρινά κατά τη διάρκεια του ύπνου.

7.    Χρόνια νοσήματα παιδιού (άσθμα, μυικά νοσήματα, γενετικά σύνδρομα, επιληψία, νοητική υστέρηση, αναπτυξιακή διαταραχή) ή χορήγηση ειδικής φαρμακευτικής αγωγής.
 

Ύπνος & Παιδί Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review