Οι ευεργετικές συνέπειες του ύπνου

Η επιστημονική αρθρογραφία που αφορά στα οφέλη του ύπνου για τα βρέφη και τα παιδιά κάθε ηλικίας είναι εκτενής. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα του ύπνου αναφορικά με τη ψυχοσωματική, αλλά και την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Ειδικότερα, οι επιστημονική κοινότητα σήμερα παραδέχεται ότι:

1. Τα παιδιά ψηλώνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η έκκριση της αυξητικής ορμόνης συντελείται, ενόσω το παιδί κοιμάται, και μάλιστα από τις 21.00 έως τη 1.00 μετά τα μεσάνυκτα.

2. Ο ύπνος προφυλάσσει τα παιδιά από το ενδεχόμενο να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα στο μέλλον, αφού οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

3. Αναπτύσσεται η μακροπρόθεσμη μνήμη, καθώς τα παιδιά, κατά τη διάρκεια του βαθέος ύπνου εγγράφουν στον εγκέφαλο τις πληροφορίες της ημέρας που έχουν επιλέξει ως σημαντικές. Η ενίσχυση της μακροπρόθεσμης μνήμης διευκολύνει τη μάθηση στο μέλλον.

4. Η τήρηση ενός σταθερού ωραρίου ύπνου, ανάλογα με τις ανάγκες των παιδιών ανά ηλικία, συνιστά ένα παράγοντα πρόβλεψης της ανάπτυξης σπουδαίων δεξιοτήτων στην προσχολική ηλικία, όπως είναι εκφραστικότητα της γλώσσας, η φωνολογική εγρήγορση, η ικανότητα ανάγνωσης και γραφής και η έφεση στα μαθηματικά.

5. Τα παιδιά που κοιμούνται περισσότερο το βράδυ, έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

6. Ο επαρκής ύπνος καθιστά τα παιδιά πιο χαρούμενα και κοινωνικά σε αντίθεση με τον ανεπαρκή ύπνο που καθιστά τα παιδιά ανήσυχα, υπερκινητικά και εξαιρετικά απαιτητικά.

7. Στα παιδιά με εγνωσμένο σύνδρομο υπερκινητικότητας ή διάσπασης προσοχής, ο υγιής ύπνος βελτιώνει τη σχολική επίδοση και την κοινωνική τους ζωή.

8. Οι πνευματικές επιδόσεις των παιδιών που ταλαιπωρούνται από αϋπνίες μειώνονται κατά 50%.

9. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά την ενίσχυση των συνδέσεων ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου και ενοχοποιείται για τις διαταραχές της ανάπτυξης, της διάθεσης των παιδιών καθώς και για την εκδήλωση μαθησιακών δυσκολιών.
 

Ύπνος & Παιδί Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review